Vaata peasisu

2022 on olnud Eesti ja Norra majandussuhetes vägagi hoogne

EASi ja KredExi ühendasutus
27. oktoober 2022
3 min

Norra on Eesti jaoks muutumas üha olulisemaks ekspordiriigiks – eelmisel aastal kasvas Eesti eksport Norrasse pea 23 protsenti 570 miljoni euroni, seega oli Norra Eesti jaoks suuruselt 11. ekspordipartner. Eesti ettevõtjad on muutunud sel turul aina aktiivsemaks, esirinnas on mõistagi valmismajad, mööbel ja puidutooted, kuid head kasvu on näidanud ka elektri- ja mehaanikaseadmete eksport.

Lõpusirgele jõudev 2022. aasta oli turbulentne kõikjal maailmas, kuid kõikide märkide kohaselt ei ole see eestlaste hoogu tagasi tõmmanud. Esimese poolaasta andmete põhjal püsib Eesti-Norra kaubandusbilanss kindlalt Eesti kasuks. EASiga tänavu Norra suunal koostööd teinud ettevõtete hinnangul on Norras ekspordiedu saavutamise võtmeks proaktiivsus ning valmisolek ära kasutada kõik võimalused. Ettevõtted ei ole täiusliku kliendi otsingul, vaid püüavad koos kliendiga leida parimat koostöövormi, et ise kasvada suurepäraseks partneriks.

Visiitiderohke aasta

EAS aitab Norras Eesti ettevõtjaid peaaegu saja erineva teenuse ulatuses, pakkudes näiteks konsultatsioone, ekspordipartneri otsinguteenust ning sündmuste korraldamist. 2022. aasta on andnud võimaluse kasutada suuremat osa EASi arsenali kuuluvatest teenustest, sest Eesti ja Norra majandussuhete arendamisel on see aasta olnud piisavalt intensiivne, et hool ega hoobil vahet mitte teha.

Norrat on tänavu jõudnud külastada nii president Alar Karis, peaminister Kaja Kallas kui ka ettevõtlusminister Kristan Järvan. Kõigi Eesti tippjuhtide visiidid on andnud põhjust uhkusega esitleda Eesti ettevõtjate edusamme Norra turul. Näiteid leidub juba ridamisi, alates Eesti ettevõtte SeiComi ustest Bergeni haiglas kuni erinevate tootjate valmismajadeni kõikjal üle Norra. Peaminister Kaja Kallast saatis visiidil esinduslik roheenergeetika ettevõtjatest koosnev delegatsioon – see on sektor, kus mõlema riigi ettevõtjatel on teineteise uuendustest palju õppida.

Ühe olulise valdkonnana on EAS Norras sihikule võtnud avalikud hanked, et koolituste kaudu harida Eesti ettevõtjaid Norra süsteemi eripärade osas ning ühtlasi ka julgustada neid osalema mastaapsetes arendusprojektides koos kohalike partneritega. Seda rõõmustavam on näha, et Eesti ettevõtjad teevad avalikel hankekonkurssidel koostööd Norra ettevõtetega kui võrdsetega, mitte vaid allhankijatena.

Koostöövaldkondi leidub rohkelt

Mõistagi on Eesti olnud väärikalt esindatud suurematel Norra messidel ja ärisündmustel. Üks mastaapsemaid oli kindlasti energeetikaküsimustele pühendatud ONS22 augusti lõpus, mille raames korraldas EAS Eestist osalenud 7 ettevõttele üle 30 kontaktkohtumise potentsiaalsete Norra partneritega. Ühe olulise õppetunnina sai messilt kaasa võetud teadmine, et norrakad ei otsi odavaimat hinda ega ka ainuüksi parimat kvaliteeti, vaid pigem soovitakse leida optimaalset tasakaalu nende kahe väärtuse vahel. Tänavuse ONS22 fookuses oli meretuuleparkide temaatika – kuigi Eestis ei ole veel ühtegi meretuuleparki rajatud, on muljetavaldav näha sedavõrd laiaulatuslikku oskusteavet ja teenustepagasit selles valdkonnas tegutsevate Eesti ettevõtjate seas.

Lisaks puitmajadele ja energeetikale on Eesti ja Norra majandussuhetes üheks võimalusterohkeks valdkonnaks vesiviljelus. Septembris andis BLRT Grupi tütarettevõte Marketex Marine Norra kliendile üle ainulaadse objekti nimega The Salmon Eye, mis kujutab endast ujuvat külastuskeskust, kus tutvustatakse kestlikku vesiviljelust.

Need on vaid mõned edulood, mis iseloomustavad Eesti ja Norra hoogsalt arenevaid majandussidemeid. 2023. aasta pakub kindlasti veel rohkem võimalusi uute ärisuundade realiseerimiseks. Seega tasub igal juhul ühendust võtta EASi Norra ekspordinõunikuga.

Ryte Venckuviene
Ekspordinõunik (Norra)

E-post: [email protected]
Tel: +47 907 12 304
Keeled: inglise keel

Jaga postitust

Tagasi üles